Het reinigen van bestratingen lijkt eenvoudig, maar roept over het algemeen veel vragen op. Met 15 jaar ervaring weet ik dat geen enkele bestrating gelijk is en geen enkele situatie hetzelfde. Het reinigen van bestratingen is daardoor in principe altijd maatwerk.
Alle vragen en opmerkingen die ik heb gehoord, heb ik verzameld op deze pagina, zodat u direct correcte informatie tot uw beschikking heeft.
Uurprijs in plaats van m2 prijs
Er wordt met een uurprijs gerekend en niet met een m2 prijs. De ene m2 is immers de andere niet.
Geen voorrijkosten
Keischoon rekent geen voorrijkosten, maar als de schoon te maken bestrating niet in de buurt ligt, wordt er bijvoorbeeld 1 arbeidsuur extra gerekend in overleg met de klant. De werktijd vangt aan bij aankomst bij de klant en de werktijd eindigt als alles is opgeruimd en weer in de aanhanger staat.
Keischoon is gevestigd in Oirsbeek (Zuid-Limburg).
Materiaal
Keischoon gebruikt een machine welke werkt op koud water en benzine en deze machine is 60 cm breed en weegt ruim 50 kg. Keischoon heeft zelf geen aggregaat of water bij zich en is dus afhankelijk van de waterdruk bij de klant. De waterdruk bepaalt voor een groot gedeelte WML maar ook uw eigen huisleidingen, spaarsystemen, dunnere leidingen etc. kunnen van invloed zijn. Bij warm weer werken ook nog andere verbruikers in uw straat mee met de waterdruk, vaak is het dus een momentopname in de zomermaanden.
U bent als klant altijd verantwoordelijk voor een goede waterdruk, het helpt ook nog eens mee als er een juiste afwatering is.
Hoe gaat het reinigen van de bestrating in zijn werk?
De werkbreedte van de machine is 55 cm, het geheel wordt eerst afgereden met de machine. Daarna wordt deze omgebouwd en worden de randen, storende vlekken of schimmelplekken met de vuilfrees behandelt, vervolgens wordt al hetgeen losgemaakt is van de bestrating met de vuilfrees op afstand weggedreven naar de door u nader te bepalen plek of put.
Keischoon is niet verantwoordelijk voor hoe het water loopt bij reiniging, dat ligt geheel aan de ligging, de straat en de afvoer van uw eigen bestrating. Het hoort niet naar de buren te lopen bij reiniging maar van uw woning af. Ook kan Keischoon niet over schuttingen kijken of rekening houden met buren. Overlegt u zelf altijd even met buren indien u wilt laten reinigen.
Beter kunt u zorgen voor een goede afwatering en dat u niet te lang wacht met het laten reinigen. Dan heeft u immers geen drab met veel mos en onkruid maar hooguit wat vuil water. De bestrating wordt dus in principe 2x onder handen genomen tijdens de schoonmaakklus.
De bestrating wordt gelijkmatig gereinigd zonder overslagen en zonder de bestrating verder poreus te maken waar de machine van 60 cm breed bij kan. U begrijpt dat heel smalle paadjes of scherpe hoeken handmatig met de vuilfrees gedaan dienen te worden, daar past de machine dan niet.
U begrijpt ook dat reeds aangetaste bestratingen (schimmels die reeds in uw stenen zijn getrokken) hier niet meer echt uit kunnen. Hoe poreuzer uw bestrating, hoe sneller vatbaar voor vuil, mos en schimmels. Hoe langer u de bestrating niet heeft gereinigd of laten reinigen, hoe meer uw bestrating is aangetast, des te langer de werkzaamheden zullen duren.
Hetzelfde geldt voor schimmels in betonbestrating. Een beton bestrating is poreus, dit proces kunnen we niet omkeren. Dan is bijvoorbeeld te lang niet gereinigd, de afwatering niet goed of ligt het geheel in een vochtige omgeving waar geen zon aan komt.
Uiteraard wordt alles zo netjes mogelijk achtergelaten. U wilt immers kwaliteit en Keischoon staat hiervoor.
Indicatie duur werkzaamheden
De aard van de vervuiling, de vuilgraad, de vorm van de bestrating en aan- en of afwezigheid van ramen, deuren, kozijnen, sierpleistermuren of gemetselde muren bepalen allemaal of de schoonmaakwerkzaamheden snel of langzaam zullen gaan.
Immers, hoe meer obstakels, hoe langer het duurt. We willen geen schade veroorzaken. Veel klanten hebben naast hun bestrating een mooi paadje van split, boomschors of andere kleine steentjes. Of de bestrating bevindt zich strak naast een gestucte witte muur. Prachtig uiteraard, bij aanleg, maar later wellicht niet meer handig indien het geheel schoongemaakt moet worden met een professionele schoonmaakmachine.
Door het water kunnen de steentjes onder de machine zwemmen of door de vuilfrees (om de randen af te werken) worden weggeblazen. Of door water of vuil wat opspat kan u witte gestucte muur tijdelijk vuil worden of zelfs beschadigen indien er een steentje wegspringt. Is er tussen een wit gestuct huis of muur en bestrating een ruimte, dan is de kans op schade minimaal.
Mocht u nieuwe bestrating gaan aanleggen houdt u dan ook altijd rekening met afwatering en of het handig genoeg aangelegd is voor schoonmaakwerkzaamheden nadien. Ook alles omsluiten met opstaande opsluitbanden kan mooi strak uitzien maar kan er ook voor zorgen dat uw water niet goed weg kan, opletten dat er geen “bak”ontstaat.
Het belang van een goede buitenkraan met een minimale vereiste waterdruk.
Het belangrijkste voor uitvoering van de werkzaamheden en bepaling van de duur van de werkzaamheden is dat er een goed werkende buitenkraan aanwezig moet zijn met een minimale vereiste waterdruk van 13 liter water per minuut. Aan de kraan wordt een slang aangesloten en daarna deze slang weer aan de machine, onder de machine zorgt deze vereiste druk dan voor het ronddraaien van de arm met de spuitkopjes. Aan het eind van de slang moet deze waterdruk dus gegarandeerd zijn. Bij grotere afstanden is nog iets meer waterdruk vereist.
Hoe beter de druk, hoe sneller de reiniging. Door de lengte van de slang verlies je iets waterdruk, dus bij grotere afstanden van de kraan tot einde bestrating moet de basisopbrengst van de kraan nog hoger zijn.
Het maakt daarbij uiteraard niet uit waar de machine met betrekking tot de kraan staat. De slang zit er immers tussen, daar gaat het water doorheen en het einde van de slang aan de machine moet dus de juiste en vereiste waterdruk bevatten.
Zonder de juiste waterdruk kunnen de werkzaamheden niet uitgevoerd worden. De machine krijgt te weinig water en de motor verbrandt. Teveel waterdruk is ook weer niet goed, dan wordt er bij afwerking door de vuilfrees onnodig zand uit de voegen gespoten of hangt alles onder de drab. De machine zelf spat niet, maar de afwerking nadien dus wel met de vuilfrees.
Komt Keischoon en blijkt uw waterdruk of buitenkraan niet in orde en moeten wij daardoor onverrichterzake weer huiswaarts keren, berekenen wij de kosten van de tijd welke we kwijt zijn aan u door. Een kraan kan altijd stuk gaan, dat begrijpen we. Maar de waterdruk kunt u vooraf meten door 30 seconden lang of 60 seconden lang op volle waterdruk emmer(s) te vullen en door te geven hoeveel water u heeft kunnen opvangen, dan weet u de waterdruk.
Afwatering
Verder is een goede afwatering van belang. We zijn nooit aansprakelijk hoe het water loopt tijdens de werkzaamheden, dat ligt aan hoe u de bestrating heeft laten aanleggen of reeds lag, en hoe de straat loopt. Twijfelt u hoe de afwatering bij u gaat? Meestal is tijdens een fikse regenbui goed te zien hoe het water loopt.
Naast de afwatering is het van belang dat de bestrating geheel obstakelvrij is zonder (hoog) onkruid of ander afval wat in de draaiende arm van de machine terecht kan komen. We reinigen immers uw bestrating. Staat er een dekentje van groen op dan is het beter dit eerst aan te pakken of uw onkruid te (laten) spuiten. Een beetje mos kan geen kwaad. Heel klein onkruid her en der ook niet. Maar veel onkruid en veel mos kunt u beter eerst behandelen of laten behandelen.
Waarom liefst geen onderhoud in hartje zomer en sowieso geen onderhoud in hartje winter?
In de zomer is de waterdruk vaak lager omdat iedereen in de straat een zwembad heeft gevuld, de tuin aan het sproeien is of de vijverpomp of zwembadpomp slaat aan, kortom, allemaal redenen om niet in de zomer te gaan reinigen. Nog los van de hitte en de droogte. Vaak wordt u ook verzocht geen drinkwater te verspillen bij aanhoudende droogte.
De machine bevat een uitlaat aan de bovenkant welke heet wordt. Deze warmte stijgt op en we willen geen brand veroorzaken tijdens de werkzaamheden door droogte in de zomer. Dit gebeurt helaas door onwetendheid van de gebruiker nog te vaak met onkruidbranders. U bent dus gewaarschuwd.
Aangezien Keischoon milieubewust is wordt er dus liefst niet in de zomer gereinigd en sowieso niet in de winter. De machine heeft namelijk een minimale buitentemperatuur nodig en buitenkranen zijn in de winter afgesloten tegen vorst.
Het voorjaar en najaar zijn uitstekende seizoenen om uw bestrating professioneel te laten reinigen.
In de zomer en winter voert Keischoon andere werkzaamheden uit zoals eventueel klein tuinonderhoud of onkruidbestrijding, daarnaast ook in te huren voor cleanroombeheer/contaminatiebeheersing of andere technisch-administratieve ondersteuning voor bedrijven.
Overlast door het reinigen
De reinigingsmachine maakt met een benzinemotor lawaai, overleg altijd even met uw buren of het uitvoeren die dag wel kan. Ook in verband met parkeergelegenheid.
Bestrating gelegen aan de voorzijde bij een stoep of straat welke gereinigd dient te worden, daar willen we geen geparkeerde auto’s bij in de buurt zien. Dit omdat er altijd een steentje kan wegschieten en geen schade willen berokkenen aan derden. Dat geldt ook voor personen of andere objecten.
Olievlek op de bestrating
Vaak wordt Keischoon benaderd voor een vrijblijvende offerte inzake verzekeringswerk in verband met een olievlek op de bestrating. Keischoon kan geen olievlekken uit de bestrating halen. Keischoon maakt geen offertes voor deze verzoeken.
Wat kunt u zelf doen? Een absorberend poeder strooien. U kunt de bestrating vervangen of omdraaien of specialisten van bijvoorbeeld een garagebedrijf of een medewerker van de brandweer – als u deze kent – om advies vragen.
Voorbeelden van reinigen
Op de facebookpagina van Keischoon kunt u veel meer voor en na foto’s bekijken van mijn uitgevoerde werkzaamheden bij gewaardeerde en tevreden klanten.